Кулінарія

Топ 20 недорогих і смачних продуктів

Здорове харчування –це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини. Таке харчування сприяє зміцненню здоров’я, профілактиці багатьох захворювань, в тому числі підтримання нормальної ваги.

Існує думка, що здорове харчування – це дорого. І так, якщо зайти в супермаркеті у відділ здорового харчування, то від цін на нього можна насправді втратити апетит.

Але правда в тому, що нормальне раціональне здорове харчування можна організувати при мінімальному бюджеті. За рахунок виключення дорогих ковбас, соків, газованих напоїв, великої кількості кондитерських виробів вдасться ще й заощадити на ньому.

Нижче Топ-20 найбільш дешевих і корисних продуктів в зимовому сезоні.

1. Йогурт і кефір

Тут варто вибирати не дорогі розрекламовані марки солодких йогуртів, які клятвено обіцяють вам повернути легкість в животі, а продукцію місцевих молокозаводів.

Уважно читаємо етикетку, де шукаємо слово «йогурт». Згідно ГОСТ Р 51331-99 не можна називати «йогуртом» продукт, що пройшов термизацию. В одному грамі йогурту повинно міститися не менше 10 мільйонів «живих» клітин молочних бактерій, за що ми цей самий йогурт і цінуємо. Якщо на упаковці написано «йогуртний продукт», «на основі йогурту», «йогуртоша» або крім назви «Сонечко» найменування самого продукту взагалі скромно замовчується – це не наш варіант. І взагалі, чим менше інгредієнтів в йогурті і кефірі – тим краще. Ідеальний варіант – це молоко і закваска.

Ми пам’ятаємо, що недорогий йогурт і кефір в невиразній упаковці нітрохи не менш корисні, ніж найдорожчий продукт в стильній невеликій скляній баночці вартістю ящик з простого кефіру.

2. Яблука

Є англійська приказка «an apple a day keeps the doctor away» (хто яблуко в день з’їдає, у лікарів не буває). Дійсно, яблука допомагають зберегти здоров’я, а також і деяку додаткову дрібниця в гаманці. Яблука багаті вітаміном C, містять як нерозчинні, так і розчинні волокна. Їх можна додавати в різні страви, якщо ви не любите їх просто гризти. Ну і зрозуміло, краще купувати місцеві яблука, нехай вони і не такі красиві і блискучі як імпортні.

3. Банани

Найдешевший з екзотичних фруктів цінують, перш за все, через високий вміст калію, підтримує роботу серця. До того ж у бананах досить багато вітаміну С. Вживання в їжу бананів дозволить позбутися від печії, депресії, регулювати роботу кишечника, знизити ризик діабету, остеопорозу, раку нирок. І ще банан володіє досить високою калорійністю і може бути ситним перекусом.

4. Морква

Цей недорогий овоч характеризується високим вмістом пектину, який стимулює травлення і ріст корисної мікрофлори, а також відомий як основне джерело бета-каротину. Корисно знати, що бета-каротин з моркви та інших овочів) краще засвоюється, коли вона піддалася тепловій обробці, і крім того – з’їдається одночасно з яким-небудь жиром.

5. Буряк

Червоний колір буряках надає бетаїн (лат. beta – буряк). Бетаїн знижує рівень токсичної амінокислоти (гомоцистеїну), що викликає захворювання серцево-судинної системи. Свої корисні властивості буряк зберігає як в сирому, так і вареному вигляді. При зберігань всі корисні властивості буряка зберігаються протягом тривалого часу. В буряку міститься багато заліза, з усіх рослинних продуктів за вмістом заліза буряк стоїть на другому місці після часнику. А за вмістом йоду буряк випереджає лише одна морська капуста.

6. Курка

Зараз ми говоримо про курячих філе, а не про смажених, жирних курячих стегенець.
Куряче філе – найбільш дешевих джерело якісного білка, основну частину якого становлять амінокислоти. У ньому також міститься фосфор, вітаміни Н, групи РР, В, магній, сірка, хром, цинк, кобальт.

7. Оливкова олія

Зараз багато хто обуриться і скаже, що оливкова олія можна віднести до дешевим продуктам. Але якщо співвіднести користь оливкової олії і його вартість, то виявиться що ціна у нього цілком підйомна. А якщо ви відмовитеся від полупаковки майонезу кожен день на користь двох чайних ложок оливкової олії, то користь для здоров’я і фігури буде просто невимовна.

Для заправки однієї порції салату достатньо однієї чайної ложки масла.

8. Цибуля ріпчаста

В цибулі міститься значну кількість вітамінів С, A, B1, B2, РР і інуліну, який стимулює ріст корисної мікрофлори в організмі людини. Крім того, в цибулинах виявлені фітонциди, що пригнічують ріст патогенних мікроорганізмів. Регулярне споживання цибулі зменшує синтез холестерину. Багато вважають цибулю пряно-ароматичних рослин, яка додається у страви в мінімальних кількостях, але й повноцінні страви на основі лука можуть бути смачні та корисні. Зловживати цибулею не варто лише людям з гострими захворюваннями травної системи і нирок.

9. Рис

Користь рису в основному залежить від способу його обробки. Відшліфований рис білого кольору – містить дуже мало корисних речовин. «Усередненим» варіантом є рис пропарений, має легкий бурий відтінок, в ньому зберігається основна маса корисних речовин. Найбільш корисним вважається нешліфований або бурий (коричневий) рис. Його очищають тільки від верхньої лушпиння, залишаючи все висівки і корисні речовини. Нешліфований рис містить в середньому в 3-3. 5 разів більше білка, ніж білий, і в 12 разів більше клітковини (1. 6 гр до 0. 37 гр), завдяки чому чудово очищає організм.

10. Яйця

Яйце містить у собі безліч поживних речовин і складається з повноцінного набору легко засвоюваних білків. Воно є джерелом корисної фолієвої кислоти, біотину та холіну. Селен, що знаходиться в складі даного продукту, володіє потужними антиоксидантними властивостями. При вживанні всього одного яйця в день, ви отримуєте до 15% добової норми білка, а що містяться в яйці амінокислоти, активно працюють над побудовою нових тканин організму людини.

11. Чорний шоколад

Як ми вже писали, здорове харчування – це не означає обмежене харчування без можливості дозволити собі солодке.

Чорний шоколад відрізняється від всіх інших видів шоколаду відсутністю серед компонентів молока і високим вмістом какао-бобів – не менше 70%. У чорному шоколаді присутня достатня кількість ефірних масел, що запобігають відкладення холестерину на стінках кровоносних судин, які перешкоджають появі атеросклерозу. Гіркий шоколад сприяє підвищенню тонусу організму. Алкалоїди кофеїн і теобромін надають стимулюючу дію, тому якщо немає гарного настрою, з’їжте гіркий шоколад і воно у вас обов’язково з’явиться.

12. Горох і квасоля

Культури сімейства бобових унікальні: корисні, смачні, поживні, багаті клітковиною, вітамінами (А і групи В), флавоноїдами, залізом, кальцієм, вуглеводами, фолієвою кислотою. Вони відрізняються високим вмістом білка, жирів і крохмалю. За змістом білка бобові близькі до м’яса, тому можуть їх замінити для вегетаріанців. Білок бобових за своїм хімічним складом близький до тварині, але значно легше засвоюється організмом людини.

13. Субпродукти

Субпродукти – це печінка, нирки, серце і т. д. – все що є в туші крім м’язової тканини (м’яса). Звучить не дуже апетитно, зате реально дешево. Найдорожчий і простий у приготуванні субпродукт – це печінка. Окремо можна виділити курячі субпродукти – сердечка, шлуночки і печінку. В Інтернеті можна знайти мільйони рецептів, як їх готувати.

14. Морська капуста (ламінарія)

Досить дешевий продукт, на який мало хто звертає увагу. А даремно. Зміст великої кількості важливих мінералів, вітамінів і мікроелементів робить ламінарію практично цінним продуктом, особливо для віддалених від моря регіонів, де спостерігається їх дефіцит. Один з найбільш цінних компонентів – йод, але також у складі є сірка, цинк, бром, солі магнію, залізо.

15. Сир з низьким вмістом жиру (до 5%)

На форумах бодібілдерів сиру і рецептами з нього присвячені цілі гілки. Ідеальний продукт – мало жиру, багато білка.

Сир перевершує всі молочні продукти за вмістом білка і ступеня його засвоєння. Білки у складі сиру легко розщеплюються на амінокислоти: триптофан, метіонін, холін та інші, необхідні організму людини. Сир рекомендується дітям, людям похилого віку і пацієнтам, які відновлюються після хвороби, саме з-за легкого засвоєння.

16. Цільні крупи (перловка, овес, гречка)

Крупа – це подрібнені, або цілі зерна переважно злакових культур. Особливу цінність мають цільнозернові крупи (перловка, овес, гречка, пшоно). Про користь кожного виду круп можна написати по окремій статті. Але що важливо мати на увазі – саме цільнозернові крупи повинні бути щоденною джерелом вуглеводів, а зовсім не білий хліб і тістечка.

Зазвичай на полицях супермаркетів на рівні очей розташовані яскраві барвисті упаковки, при погляді на ціни яких пропадає бажання їх купувати. Ми радимо поглянути на нижні полиці – саме там будуть лежати потрібні непоказні кілограмові пакети.

17. Оселедець

Жодна стаття про здорове харчування не обходиться без згадки лососевих риб: сьомги, форелі, як джерела Омега-3 полінасичених жирних кислот. Червона риба з корисна і смачна, але в кризову кошик її не покладеш.

А між іншим проста слабосолона оселедець нічим не поступається дорогим сортам риби за вмістом жирних кислот. Тут же можна згадати про рибної дрібниці на зразок мойви і кільки. Головне в цих рибок – те, що їх цілком можна їсти разом з кісточками. А це означає: вживати кальцій і фосфор в оптимальному поєднанні, так необхідному для підтримання доброго стану кісток і зубів.

18. Капуста

За кількістю вітаміну С вона обганяє апельсини, а кальцію в ній більше, ніж у молоці. Капуста стимулює вироблення червоних кров’яних тілець, сприяє омолодженню тканин, активізує обмін речовин, регулює жировий обмін, знижує рівень холестерину в крові, підвищує імунітет і зміцнює серцевий м’яз. Капуста зберігає свої корисні, потрібні нашому організму вітаміни і при квашенні. Харчова цінність і користь квашеної капусти обумовлюється високим вмістом молочної кислоти, мінеральних солей і вітамінів.

19. Редька

Чомусь незаслужено забуту редьку рідко можна зустріти на полицях дорогих супермаркетів, зате вона в надлишку є на колгоспних ринках.

Редька містить такі необхідні людині мінерали, як калій, фосфор, натрій, залізо. Тому редька корисна при зниженому імунітеті, а також при підвищеному артеріальному тиску.

Редька багата вітамінами групи В і нікотиновою кислотою (вітамін РР), тому вживання її корисно при захворюваннях нервової системи. Крім цього, вона нормалізує білковий обмін.

20. Житній хліб

Середній рівень калорійності житнього хліба, приготованого за класичною рецептурою, становить 174 Ккал, які містяться в 100 грамах продукту. Користь житнього хліба стає очевидною, досить лише поглянути на вітамінно-мінеральний склад продукту. Житній хліб містить переважна більшість корисних сполук з так званого вітамінного алфавіту.

У складі житнього хліба містяться вітаміни групи А, В, Е, Н, а також РР. Крім того, користь житнього хліба полягає в утриманні в складі продукту таких природних сполук, як холін, цинк, йод, марганець, фтор, молібден, залізо, калій, сірка, магній, кальцій та інші. Цікаво те, що біологічна повноцінності хімічного складу житнього хліба набагато вище, ніж у пшеничного варіанти хлібобулочного виробу.